Heippa ja terveiset täältä junasta!
Otin juuri kaksi alla olevaa kuvaa. Osaatko sinä sanoa kumpi asento tuntuu minusta paremmalta? Osaatko myös sanoa miksi? Oletko aivan varma?

Usein, kun puhutaan ryhdistä, ajatellaan suoraa selkää ja rintakehä rottingilla –asennetta. Mutta luonnollinen ryhti ei kuitenkaan ole väkinäistä pönötystä. Se on tapa, jolla kehomme järjestäytyy pystyyn suhteessa painovoimaan rentonakin ollessa.
Pienetkin erot voivat vaikuttaa siihen, tuntuuko oma olo hyvältä vai kireältä kehomme pystyasennossa ja siitä tulevassa tuntemuksessa ja olossa.
Ennenkuin paljastan sinulle ratkaisun, haluaisin että katsot oikealle tai vasemmalle olkapäitäsi. Kyllä. Nyt olikin kyse olkapäistä ja niiden asennosta, jos et sitä hoksannut. Kumpaa kuvaa olkapääsi muistuttavat, vai kääntyykö pääsi edes riittävän sivulle? Voit myös käydä katsomassa peilistä sivuprofiilisi seistessä ja verrata.
Katsotaan nyt kahta istuma-asentoani, jotka ulkoisesti saattavat näyttää melko samalta – mutta kehon sisäisessä kokemuksessa ja ero on valtava. Pilkotaan tämä osiin.

Kuva A: Olkapäät ovat kääntyneinä eteenpäin. Lapaluut ovat kallistuneina eteen ja rintakehän keskustaa kohti. Hartiat ovat jännittyneenä, keho ylikompensoi ryhtiä joka muuten olisi etupainotteinen.
Tässä asennossa:
- Rintakehä kiristyy. Hengitys muuttuu pinnalliseksi ja rintakehä ei laajene kuten voisi. Olo muuttuu psykologisesti “suljetuksi” eikä tunnu että “on tilaa olla ja hengittää”.
- Olkapäät kiristyy. Tämä johtaa liikerajoituksiin ja tietyissä asennoissa voi tulla sormien puutumista (kuten käden ylhäällä pitämisessä).
- Olkapäät nousevat ja tästä syystä hartiarengas menee jumiin. Hartian lihakset voivat olla jatkuvasti lyhentyneessä tilassa ja kireytyä tästä syystä. Kireys voi siirtyä niskaan, kallonpohjaan, kaulaan, pään lihaksiin ja purentalihaksiin.
- Yläselkä kipeytyy ja voi tulla fasettilukkoja. Rintakehän kireyden vuoksi lapojen väli ja yläselkä ovat jatkuvassa rasituksessa ja aktivoituvat turhaan. Siksi ne tuntuvat olevan jumissa jatkuvasti. Ne ovat kireällä siksi, kun ne eivät saa tehtyä työtään kunnolla. Lihakset eivät toimi kuten niiden pitäisi.
- Rintaranka alkaa kaareutua liikaa eteenpäin. Tätä keho voi alkaa kompensoida notkistamalla vastapainoksi alaselkää, jolloin sinne syntyy myös kireyksiä ja painetta.
- Mahdollinen jännityspäänsärky tai leuan kiristys voi alkaa.
Tämä on tyypillinen “ylikompensoinnin ryhti” – jossa ihminen yrittää istua suorassa, mutta tekee sen jännityksen kautta jäkittämällä selän pystyyn. Olo ei sen seurauksena ainakaan muutu rennommaksi ja vapaaksi.
Entäs toinen kuva?
Kuva B: Olkapäät ovat oikealla paikallaa kehon sivulla. Lapaluut ovat pystyssä ja luonnollisessa asennossa “leveällä”. Lapatuki toimi. Ryhti on luonnollisesti kannateltu ja keho on avoimempi.
Tässä taas:
- Lapaluut ovat oikeilla paikoillaan pystyasennossa ja suorassa.
- Lapatuki ja lavan alla, päällä, sivuilla ja välissä olevat lihakset toimivat eivätkä tunnut kireiltä tai kipeiltä.
- Yläselkään ei enää pistä.
- Olkapäät eivät nouse ja jännity. Ne saavat levätä luonnollisesti ilman, että niitä tarvitsee “vetää alas”.
- Vaikka olen tarkotuksella erittäin rennosa ryhdissä tässä – selkä kannattelee itseään ilman liiallista ponnistelua ja jännittämistä.
Hengitys kulkee helpommin ja laajemmin. - Olo tuntuu avoimemmalta ja rennommalta – myös henkisesti.
- Kun olkapäät saadaan “oikeille paikoilleen” alkaa siltä osin keho toimia kuten sen kuuluisi: yhteistyössä painovoiman kanssa, ei sitä vastaan.
Yllättyisitkö jos sanoisin, että 60-80% ihmisistä kärsii tästä ja heistä vain 10-20% osaa hoitaa ja korjata tilannetta ja vaivojaan.
Minä voin opettaa sinulle miten voit saada kaikkia B-kuvan yhteydessä lueteltuja asioita.
“Osallistuin jo toiselle Hartiat ja lantio auki -kurssille. Etenkin hartioiden seutu on saanut takaisin menetettyä liikkuvuuttaan. Olen napannut kurssilta liikkeitä aamujumppaan ja teen niitä myös päivän mittaan sopivissa väleissä, esim. yksin bussipysäkillä. Matin opetus on inspiroivaa. Hän on perehtynyt tarkasti ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan ja suunnittelee tunnit kehon luontaisten toimintojen pohjalta. Tunnit jopa muistuttavat fysioterapiakäyntejä. Suosittelen Hartiat ja lantio auki -kurssia esim. toimistotyöntekijöille ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Nämä teemat kyllä hyödyttävät ihan kaikkia. Kurssilla saa myös teoriatietoa joogan vaikutuksista Matin monipuolisen kokemustiedon lisäksi. Matti ohjaa harjoitukset huomioiden tarkasti, että joogit tekevät liikkeet oikein kehoa vahingoittamatta.” Tarja S., Oulu
Lonkat ja hartiat auki -kurssi alkaa Oulun keskustan Pikisaaressa 18.8.2025 ja kestää 16 kertaa joulukuuhun saakka.
Opetan sinua vapauttamaan monipuolisesti lonkkien ja hartian ja rintakehän seudun kireyksiä, vahvistamaan oikeita paikkoja lonkissa, hartian seudulla ja selässä. Opetan sinua tekemään kaiken tämän itse. Tämä kurssi on ollut kurssien kestosuosikkeja, koska harjoitukset vaan toimivat.